Het Lammerinkswönner

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner; een stukje Twentse historie.
Lös hoes Het Lammerinkswönner stond tot eind 1976 in Usselo. De gemeente Enschede heeft dit zgn. 'lös hoes' opnieuw opgebouwd in het Ledeboerpark in 1978. Het Lammerinkswönner is genoemd naar Koert Lammerink die dit 'lös hoes' in 1775 bouwde als 'lieftochthoes' voor zijn ouders om daar de oude dag door te brengen.
De pachtboeren die op het erf van de pachter woonden, werden 'wönners' genoemd. Ook het huis waarin ze woonden heette 'wönner'. Vandaar dus de benaming 'Lammerinkswönner'.

Lös Hoes

Een 'lös hoes' is een Twentse boerderij waar de mensen samen met het vee in één ruimte leefden. Tussen het woongedeelte en de deel, waar de stallen zijn, stond dus geen muur. Het Twentse woord 'Lös' betekent 'open' of 'vrij', en werd als zodanig gebruikt om dit soort boederijen te typeren. Ook heeft de naam te maken met de gemakkelijke verplaatsbaarheid van een lös hoes; door de constructie met pen- en gatverbindingen was het gemakkelijk af te breken en elders weer op te bouwen.

Bereikbaarheid

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter is het boerderijtje gelegen aan de rechterkant van de weg. Het bezoekerscentrum is op werkdagen geopend van 8.00-16.00 uur. Op zaterdag is het gesloten.

Op zondag is het bezoekerscentrum gedurende de zomermaanden geopend van 11.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Groepen- en rondleidingsinformatie:

Vanuit Het Lammerinkswönner is het mogelijk een groepsrondleiding te volgen. Neem hier voor contact op met Benno Buursink
T: (053) 43 51 825
E: info@vlasmanifestatie.nl

Adresgegevens

Organisatie: NatuurEducatie gemeente Enschede
Adres: Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark

Van Heeksbleeklaan 68
7522 LB Enschede
Tel. (053) 43 51 825